OBS: Du er nu offline

Her er seks forslag til en retfærdig førtidspensions- og fleksjobreform

Trompet Opfordring til den nye beskæftigelsesminister. Bragt i Information den 28. juni 2019

Her er seks forslag til en retfærdig førtidspensions- og fleksjobreform

Hvis vores nye beskæftigelsesminister også ønsker et system, der giver værdigheden tilbage til samfundets svageste, har vi i Værdig Reform udarbejdet seks forslag til en mere retfærdig løsning, skriver fagforeningsformænd og -næstformænd i dette debatindlæg

Af Camilla Gregersen, Mona Striib, Elisa Rimpler, Martin Rasmussen og Ellen Lykkegaard formænd og næstformænd i hhv. DM, FOA, BUPL, HK og 3F.

______________

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) møder i dag ind til et blankt skrivebord. Men en vigtig opgave venter som det allerførste på listen over ting, der skal løses hurtigst muligt.

Igennem to år har der været forhandlinger om nødvendige ændringer i loven om førtidspension og fleksjob. Nu er det tid til at få indkaldt forligsparterne og opnå enighed om værdige løsninger for nogle af de svageste i samfundet.

Værdig Reform består af 64 organisationer, som alle kender de udfordringer, der gælder for de reformramte. Mennesker, der på grund af sygdom eller ulykke ikke kan arbejde. Som af systemet er blevet straffet med årelange ressourceforløb, sengepraktik og en helt uværdig ventetid.

En ny undersøgelse fra Psykiatrifonden og Sind viser, at mange syge oplever håbløshed og forringelse af helbredet i forløbet på jobcentrene. Samtidig viser de seneste opgørelser, at antallet af ressourceforløb, der varer tre år eller mere, er steget markant de seneste år.

I Værdig Reform har vi stillet seks konkrete krav til en reform af loven om førtidspension og fleksjob:

For det første skal borgeren have et retskrav på frit at kunne vælge mellem ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension, når arbejdsevnen er nedsat til syv timer eller derunder.

For det andet skal ressourceforløb maksimalt have en samlet periode på fem år.

For det tredje skal borgeren selv kunne søge om ressourceforløb og have mulighed for at klage over ressourceforløb.

For det fjerde skal adgangen til fastholdelsesfleksjob lettes, og kravet om 12 måneders forudgående ansættelse afskaffes.

For det femte skal ressourceforløbsydelsen være på sygedagpengeniveau, og der skal ikke modregnes for indtægter fra arbejdsmarkedspensioner eller kompensationer for mistet erhvervsevne.

Sidst skal løn- og arbejdsvilkår ved ansættelse i fleksjob fastsættes i samarbejde med de faglige organisationer.

To år er gået, siden vi gik sammen med det formål at få politikerne til at ændre loven om førtidspension og fleksjob. Nu er det tid til en værdig reform.

Bragt i Information den 28. juni 2019

Link: https://www.information.dk/debat/2019/06/seks-forslag-retfaerdig-foertidspensions-fleksjobreform?lst_tag