OBS: Du er nu offline

Minister vil lande aftale om ressourceforløb i 2020

Trompet Interview med Peter Hummelgaard bragt i A4 d. 4. september 2020

Minister efter kritik: Aftale om ressourceforløb kommer stadig på plads i 2020
4. sep, 06:00

Coronakrisen har udskudt lovændringer af de forhadte ressourceforløb, men arbejdet går igang igen i dag, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Ministeren forventer stadig at have en aftale på plads inden nytår.
Arbejdet med de planlagte lovændringer af ressourceforløb har ligget dødt i mere end et halvt år.
Derfor bør beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tage politisk handling med det samme. Det haster nemlig, hvis han skal holde, hvad han har lovet.
Sådan lyder kritikken fra fagforbundene 3F, FOA og Dansk Magisterforening (DM), der kræver en politisk aftale om ressourceforløb inden for fire måneder.
Og det har beskæftigelsesministeren tænkt sig at levere, fortæller han til A4 Arbejdsliv.
- Det er stadig min intention at vi kan lave en aftale inden årets udgang. Nu starter vi i dag, fredag, igen op på forhandlingsmøder med partierne, og jeg er sikker på, at alle ønsker at lave en aftale så hurtigt som muligt, siger Peter Hummelgaard.
Coronakrise afsporede regeringens lovplaner
Peter Hummelgaard lovede i januar, at forhandlingerne om en revision af fleksjob- og førtidspensionsreformenen fra 2013 ville begynde i løbet af få uger.
Ressourceforløb var det første, der skulle behandles, og beskæftigelsesministeren erklærede, at han forventede et flertal bag en lovændring inden udgangen af 2020.
Men coronapandemien har kastet en skruenøgle i regeringens lovmaskine, forklarer han.
- Vi tog hul på drøftelserne af ressourceforløb med forligskredsen tilbage i februar. Men nu er det jo ingen hemmelighed, at vi blev ramt af corona-krisen i marts, hvilket kastede os ud i den største krise i mange år. Det udskød mange ting, som vi nu er ved at indhente, herunder forhandlingerne om ressourceforløb. Så det er på ingen måde udtryk for, at vi ikke prioriterer området, siger beskæftigelsesministeren.
A4 Arbejdsliv har spurgt 3F's næstformand Tina Christensen og forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen om det ikke er en god forklaring på forsinkelsen.
- Både ja og nej. Jeg har fuld forståelse for, at tingene er blevet forsinket på grund af coronasituationen. Men nu synes jeg, at ministeren – og de øvrige forligspartier – skal komme op i gear. Inden valget var der jo masser af drøftelser om dette her. Vi har masser af viden og evidens angående reformerne. Det, vi mangler, er handling, siger Tina Christensen og bakkes op af Maria Melchiorsen:
- Det er klart, at vi har en forståelse for, at vi som samfund har stået midt i en corona-pandemi med arbejdsløshed og sundhedskrise til følge. Men nu er vi også der, hvor vi siger ”nu er det nu”, siger hun.
Minister: Der kommer mærkbare forandringer
Ministerens løfte om en aftale om ressourceforløb blev afgivet til alliancen Værdig Reform - en sammenslutning af 64 faglige og sociale organisationer, der er stærkt kritiske overfor lovgivningen for fleksjob- og førtidspension og har en række krav til forbedringer.
Værdig Reform kræver blandt andet udvidede rettigheder til borgere - eksempelvis retten til at klage og retskrav på enten revalidering, fleksjob, ressourceforløb eller førtidspension efter en periode på maksimalt fem år i ressourceforløb.
3F, FOA og DM er enige om, at Peter Hummelgaard har travlt, hvis han skal have vedtaget reelle forbedringer i år. De tror på, at det er muligt, og ministeren gerne vil.
- Jeg er selvfølgelig glad for tiltroen til, at vi kan lave nogle vigtige ændringer på det her område. Det, mener jeg også, er nødvendigt. Både evalueringer og senest en fokusrevision viser, at ressourceforløbene ikke fungerer efter hensigten i dag, siger Peter Hummelgaard.
Fokusrevisonen er en gennemgang af ressourceforløb i landets kommuner udarbejdet af konsulentfirmaet Deloitte i slutningen af juni. Ifølge de faglige organisationer peger rapporten på nogle af de samme problemer, som de har gjort opmærksom på i flere år.
- Jeg synes jo, vi var meget tydelige i januar med at fortælle ham, hvilke problemer der var. Det er jo altid godt at få mere viden, men jeg tænker, at han godt kunne have sat nogle ting i gang uden at vente på rapporterne, siger Maria Melchiorsen fra FOA.
Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforeningen, påpeger, at ministeren nu har både rapporten og Værdig Reforms bud på løsninger, der kommer fra fagbevægelsen og en lang række handicaporganisationer.
- Politikerne er blevet gjort opmærksom på det et utal af gange. Jeg forventer da absolut, at man nu kommer ud af røret på Christiansborg, siger hun.
Det er partierne bag reformen fra 2013, som beskæftigelsesministeren skal lave en aftale med. Udover Socialdemokratiet er det SF, Radikale, Venstre, Konservative og Liberal Alliance.
- Nu tager vi hul på forhandlingerne med forligskredsen, og jeg overbevist om, at der er stor velvilje til at lave en aftale, som vil betyde mærkbare forandringer på det her område, siger Peter Hummelgaard.